Is leidingisolatie per definitie asbesthoudend?

03 okt 2024
Heb jij je ooit afgevraagd of de leidingisolatie in jouw woning asbest bevat? Enkele weken geleden zagen we Theo Franken met zijn droogkast in zijn kelder in de krant. Het verhaal kreeg snel een staartje toen aandachtige lezers wezen op de leidingisolatie die zichtbaar was boven de droogkast. Was die niet asbesthoudend?

Leidingisolatie kan asbest bevatten

Leidingisolatie is het materiaal dat wordt aangebracht op leidingen om warmteverlies te minimaliseren. Bij oudere - lees voor 2001 aangebrachte – isolatiematerialen bestaat de kans dat de plaaster of het gips rond de verwarmingsleidingen asbest bevat.

Typisch aan deze isolatie – ze wordt ook wel eens buisisolatie of pijpisolatie genoemd en bevindt zich meestal in kelders - is de buitenmantel met kalkbepleistering. Een verstevigende doek kan ook zichtbaar zijn. Het geheel lijkt een beetje op een (goed gebruikte) gips bij een breuk of letsel. De plaaster rond de leidingisolatie is vaak wit maar kan ook een andere kleur hebben als de leidingen in de loop van de jaren zijn geverfd.

Vaak zijn dit leidingen uit de jaren 60, 70 en 80, waar doorheen de tijd aanpassingen aan werden gedaan bij het plaatsen van nieuwe verwarmingsinstallaties. Leidingen zijn soms ook losgekoppeld maar bleven hangen. Vaak zie je met het blote oog dat de plaaster beschadigd is, de doeken loszitten of uitgerafeld zijn en soms zijn vrije vezels zichtbaar.

 

 

Werden er asbestvezels toegevoegd bij de productie?
De cruciale vraag is echter: werden er bij de productie van de plaaster of het gips asbestvezels toegevoegd? Een visuele inspectie van het materiaal is geen betrouwbare methode om de aanwezigheid van die asbestvezels in leidingisolatie vast te stellen.

 

90% van de leidingisolatie blijkt asbesthoudend te zijn
Uit onze praktijk blijkt dat 90% van de door ons geïnspecteerde leidingisolaties asbesthoudend is. Met geïnspecteerd bedoelen we: onze asbestdeskundige neemt een staal dat wordt geanalyseerd in een erkend labo.

 

Staalname = 100% zekerheid
Enkel met een staalname van de isolatie rond leidingen ben je 100% zeker. Veilige leidingisolatie is belangrijk, zeker wanneer de kelder wordt gebruikt om bijvoorbeeld de was te doen of de was te drogen.
Blijkt je leidingisolatie asbesthoudend, dan kan je actie ondernemen zonder je gezondheid bloot te stellen aan onnodige risico's. Het goede nieuws is dat je van Asbest Consulting niet alleen de resultaten van de analyse krijgt, maar ook een deskundig advies hoe het materiaal veilig te verwijderen.

Blijkt je leidingisolatie niet asbesthoudend, dan kan je op je twee oren slapen.

 

Maak een afspraak
Twijfel je over je leidingisolatie? Wil je 100% zeker zijn? Maak een afspraak voor een staalname

Asbest Consulting, jouw garantie op een kwalitatief asbestattest.

Blijf op de hoogte

Volg ons op de voet via onze social media-kanalen:

Elke maand nieuws over asbest en duurzaam wonen in je mailbox? Lees onze nieuwsbrief!

Alles weten

Bijblijven over asbest en duurzaam wonen? Lees onze nieuwsbrief:

©2022 asbest consulting
BE 0789 707 187
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij