Asbest en de circulaire economie: recyclage begint met identificatie

18 okt 2024
Zijn de bloembakken of tuinpalen asbestonveilig, dan kan je met je gezond verstand en ons advies de materialen veilig verwijderen en scheiden van andere recyclebare materialen. De circulaire economie dankt je!

Op VRTNWS lazen we een tijdje geleden dat er nog steeds bloembakken, tuinzetels en zelfs hondenhokken in asbestcement te koop zijn, ook al is dat 25 jaar verboden. Experten wijten dit aan het feit dat veel mensen zich niet bewust zijn van de risico’s of simpelweg niet weten dat de producten asbest bevatten.

Bij Asbest Consulting zetten we ons actief in voor de bewustmaking van de impact van asbest op de woonveiligheid, zodat we samen dit gezondheidsrisico uit Vlaanderen kunnen bannen. Maar zeker zo belangrijk vinden we onze bijdrage aan de circulaire economie.

De rol van asbest in de circulaire economie

De circulaire economie beperkt de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen door elementen te gebruiken die al in de economie aanwezig zijn. Ze vermindert bovendien de productie van afval en de milieuschade als gevolg van de winning van hulpbronnen. De circulaire economie legt de nadruk op hergebruik, reparatie, renovatie en recyclage van bestaande materialen en producten. Afval kan op die manier weer omgevormd worden tot grondstoffen.
Bron: tijdvoorcirculair.be


Om veilig deel te nemen aan de circulaire economie, moeten asbesthoudende materialen dus geïdentificeerd, veilig verwijderd en gescheiden van andere recyclebare materialen worden.

 

Een asbestattest dat voor de juiste informatie zorgt

Bij Asbest Consulting geloven we enkel in grondige inspecties. Hiervoor nemen we de nodige tijd zodat we elk materiaal zorgvuldig kunnen evalueren. Uit grondige inspecties vloeien immers inhoudelijk kwalitatieve attesten voort.

In weer en wind trekken onze asbestdeskundigen ook naar de tuin. Je vraagt je misschien af waarom we dat doen? Het is wettelijk voorzien, maar vooral, vaak is daar meer aanwezig, dan je als eigenaar vermoedt. ‘Dingen’ die er al lang liggen, waarvan je het bestaan al (bijna) vergeten zijn. #herkenbaar?  

Het waarom van het rondje in de tuin

Dus ook ons rondje in de tuin en rond je (tuin)huis of oude losstaande garage heeft zijn nut. Ons arendsoog spot die bloembakken, bloempotten en oude ronde tuinpalen waar tuinen mee mee afgeboord werden of waar vroeger de wasdraad aan werd gehangen. Uit het VRT-artikel weten we ook dat er Loop Chairs en hondenhokken van de Zwitserse topdesigner Guhl terug te vinden zijn in tuinen. Blijkt het als asbestonveilig materiaal geïdentificeerd, dan kan je als woningeigenaar met je gezond verstand en het door ons geleverde advies de materialen veilig verwijderen en scheiden van andere recyclebare materialen.
De circulaire economie dankt je!

 

 

Asbest Consulting, jouw garantie op een kwalitatief asbestattest.

Blijf op de hoogte

Volg ons op de voet via onze social media-kanalen:

Elke maand nieuws over asbest en duurzaam wonen in je mailbox? Lees onze nieuwsbrief!

Alles weten

Bijblijven over asbest en duurzaam wonen? Lees onze nieuwsbrief:

©2022 asbest consulting
BE 0789 707 187
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij